Taiteilijaresidenssi Aspan ateljee

Vilniemi sijaitsee Lohjanjärven rannalla kolmen ja puolen hehtaarin luonnonkauniilla tontilla, joka takaa taiteilijoille rauhallisen ympäristön. Tontilla on osittain kallioista ja suurelta osin metsävoittoista maastoa, mutta myös rauhallisia laguuneja hiekkarantoineen.

///

vilniemi banneri skjl

Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto sai 1940-luvulla suomalaisen taiteilija ja kulttuuripersoona Georg Sigurd Wettenhovi-Aspan (1870-1946) testamenttilahjoituksen nojalla haltuunsa tontin sekä ateljeerakennuksen Karjalohjalla, Uudellamaalla. Wettenhovi-Aspa rakennutti 1900-luvun alussa Vilniemeen itse suunnittelemansa pyramidikattoisen huvilan, jossa oli ateljee. Huonokuntoinen huvila purettiin vuonna 1981 ja tilalle rakennettiin vuonna 1994 saunamökki, joka nimettiin tontin lahjoittajan mukaan ”Aspan ateljeeksi”. Tällä hetkellä saunamökki toimii kuvataiteilijoiden loma- ja virkistyskäytössä kesäaikaan. Lue lisää Vilniemen historiasta >>

SIJAINTI Aspan ateljee sijaitsee Länsi-Uudellamaalla Karjalohjalla (vuoden 2013 alusta osa Lohjan kaupunkia). Tarpeelliset palvelut, kuten kauppa (Sale), kirjasto, Säästöpankki, apteekki ja Unkan huoltoasema/baari/myymälä sekä terveyskeskus löytyvät Karjalohjan keskustasta – noin viiden kilometrin päästä ateljeesta. Päiväkummun kylpylähotelli sijaitsee myös lähistöllä. Asiamiesposti löytyy Sammatista Salen yhteydestä.

LIIKKUMINEN Ympäristöön ja lähikuntiin tutustuminen sujuu hyvin omalla autolla, mutta myös linja-autolla pääsee mm. Sammattiin ja Lohjalle sekä edelleen Turkuun ja Helsinkiin. Ateljeen varustukseen kuuluu kolme polkupyörää, joilla pääsee kätevästi asioimaan Karjalohjan keskustaan. Soutuvene mahdollistaa retken Lohjanjärvellä.

VARUSTUS Ateljeessa (30 m2) on takalla lämpiävä tupa, keittiö, makuuparvi ja puulämmitteinen sauna. Käyttövesi johdetaan järvestä pumpulla ateljeen kuistille. Juomavesi noudetaan erillisiin kantosäiliöihin kauppareissun yhteydessä Salen seinästä. Ateljeessa on makuutilat kuudelle. Ateljee on monipuolisesti varustettu ja kalustettu. Ateljeesta löytyvät mm. jääkaappi pakastelokerolla, sähköuuni, mikroaaltouuni, astiat, ruokailuvälineet, peitot, tyynyt ja patjat sekä kahden hengen vuodesohva. Vuokralaiset tuovat omat lakanat ja pyyhkeet tullessaan. Käymälä on erillisessä ulkorakennuksessa.

TYÖSKENTELY Aspan ateljeessa on mahdollisuus pienimuotoiseen työskentelyyn ja toinen suurempi ateljee löytyy ympäröivästä luonnosta.

TIETOKONE Ateljeessa ei ole omaa tietokonetta, mutta liikkuva laajakaistayhteys toimii hyvin kannettavan tietokoneen tai matkapuhelimen avulla.

ASPAN UUSI ATELJEE Vilniemen uuden ateljeen suunnittelu jatkuu. Uudisrakennukset moninkertaistavat käytössä olevat tilat ja parantavat oleellisesti taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia.