2018 Marraskuu

Galleria SEINÄn marraskuun 2018 taiteilija on Sara Ilveskorpi. Galleria SEINÄ on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ylläpitämä ikkunagalleria toimitilansa yhteydessä Helsingissä (Mannerheimintie 19 b, 00250 Helsinki). Galleria SEINÄ esittelee SKjL:n jäsenyhdistysten taiteilijoiden teoksia ja on avoinna ympäri vuorokauden 24/7.

Flora & Fauna I. 30x30 cm. Kirjonta kierrätystekstiilille. Sara Ilveskorpi 2018
Flora & Fauna I. 30x30 cm. Kirjonta kierrätystekstiilille. Sara Ilveskorpi 2018
Flora & Fauna II. 30x30 cm. Kirjonta kierrätystekstiilille. Sara Ilveskorpi 2018
Flora & Fauna II. 30x30 cm. Kirjonta kierrätystekstiilille. Sara Ilveskorpi 2018
Spray em all. 40x40 cm. Kirjonta kierrätystekstiilille. Sara Ilveskorpi 2018
Spray em all. 40x40 cm. Kirjonta kierrätystekstiilille. Sara Ilveskorpi 2018

Sara Ilveskorpi on Kemiönsaaressa asuva kuvataiteilija, joka työskentelee ympäristö- ja yhteisötaiteilijana. Ilveskorpi käyttää holistisesti erilaisia tekniikoita ja materiaaleja teoksissaan. Ilveskorven työskentely on ympäristöpoliittista ja posthumanistista.

”Esillä olevat teokset olen toteuttanut kirjontatekniikalla kirpputorilta löytyneille kierrätystekstiileille. Kirjonta kiinnostaa minua tekniikkana, sillä se sisältää paljon erilaisia ilmaisun mahdollisuuksia. Myös kirjontatyön hitaus ja meditatiivisen työskentelyn voima on kiinnostava. Kirjonta tekniikkana liittyy niin kutsuttuihin naistentöihin, jotka eivät välttämättä ole olleet kovinkaan arvostettuja yhteiskunnassamme. Toisaalta kirjonta liittyy myös aktivismiin suffragettien naisasialiikkeen toiminnan kautta 1900-luvun alussa. He käyttivät kirjontaa sanomansa ilmaisun keinona mm. bannereissaan.

Kirjon vapaatekniikalla suunnittelematta värejä ja muotoja kovinkaan tarkkaan. Löysin kirpputorilta Flora-lautasliinoja, pienen pöytäliinan, johon kuvattu niittykasveja (rikkakasveja) ja hienon valkoisen medaljonkikuvioiden pöytäliinan. Aloin kehitellä teosideaa ruoasta ja sen tuotannosta näiden elementtien ympärille.

Esimerkiksi kasvisrasvatuotteissa käytetään pääasiassa rypsiöljyä. Rypsi kuuluu ristikukkaisten kaalikasvien sukuun, joiden viljely vaatii runsaasti kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Osa näistä suojeluaineista, eli myrkyistä, päätyy väistämättä lautasellemme, osa maaperän kautta vesistöihin. Kasvinsuojeluaineiden käyttö vaikuttaa negatiivisesti koko ekosysteemiimme ja siten myös meihin ihmisiin.

Kasvisuojeluun käytettävien aineiden vuoksi Euroopassa on tälläkin hetkellä käynnissä ekokatastrofeja. Esimerkiksi Espanjassa suuria alueita on kokonaan saastunut holtittoman kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi. Espanjasta tuotetaan meidänkin pöytiimme talviajan vihannekset ja hedelmät. Onko kaikkea sitä kuitenkaan pakko saada? Miksi emme voisi syödä enemmän sesonkiruokaa? Entä pysyisitkö valitsemaan lautasellesi luonnonmukaisesti kasvatettuja kotimaisia rypsituotteita teho-tuotettujen sijaan? Voisiko rikkakasveja käyttää enemmän ravinnoksi sen sijaan, että ne pyritään poistamaan viljelyalueilta?”

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/3717

https://ateljetjuda.wordpress.com/taiteilijat/sara-ilveskorpi/

instagram: sara.ilveskorpi.visualartist