VIRTUAALINEN GALLERIA LIKI

Galleria LIKI kokoaa visuaalisen taiteen virtuaalisia sisältöjä yhdelle alustalle sosiaaliseen mediaan!

Galleria LIKI sai alkunsa koronakeväänä 2020 pandemian suljettua gallerioiden ja muiden taiteen näyttelytilojen ovet. Ryhmän tarkoituksena on tuoda visuaalinen taide liki - lähelle yleisöjä. LIKI jatkaa virtuaalisten sisältöjen alustana myös näyttelytilojen avauduttua kesäkuussa 2020.

LIKI kokoaa taiteilijaseurojen, yhdistysten, yksityisten, kunnallisten ja valtiollisten toimijoiden virtuaalisia näyttelysisältöjä. Yhteisöt voivat jakaa sivulle virtuaalisia näyttelykierroksia ja -avajaisia, verkkogallerioita tai vaikkapa taiteilijahaastatteluja. Virtuaalisia visuaalisen taiteen sisältöjä voi vinkata myös osoitteeseen info@skjl.fi.

Olemme koonneet alle ohjeita ja vinkkejä kuinka dokumentoida uutta sisältöä.

OHJEITA JA VINKKEJÄ

Galleria LIKI -alustalla voit tiedottaa esimerkiksi näyttelyn livestriimauksen ajankohdasta, taiteilijahaastattelusta, linkittää virtuaalinäyttelyn tai virtuaaliavajaiset. Olemme koonneet alle erilaisia tapoja tuottaa sisältöjä. Osa on kevyitä toteuttaa, osaan tarvitset erityisosaamista ja -laitteistoa. Muistathan kunnioittaa taiteilijan tekijänoikeuksia ja sopia esimerkiksi siitä, kuinka kauan videoteos tai teoskuvat ovat nähtävillä julkisesti. Kuvasto palvelee taiteen käyttäjiä visuaalisen alan tekijänoikeuskysymyksissä ja tarjoaa neuvontaa sekä luparatkaisuja teosten verkkokäyttöön.

VALOKUVAT, ÄÄNI- TAI VIDEOTALLENTEET JA TEKSTIT NÄYTTELYISTÄ

Kevyin tapa jakaa sisältöjä on valokuvata tila ja teokset tai ottaa videotallenne näyttelytilasta. Videot voi ladata esimerkiksi Vimeoon, YouTubeen, Facebookiin tai upottaa verkkosivuille. Teoskuvat ja dokumentaatiokuvat voi ladata suoraan sosiaaliseen mediaan tai verkkosivuille.

NÄYTTELYKIERROSTEN JA OPASTUSTEN JÄRJESTÄMINEN SUORATOISTONA TAI TALLENTEENA

Striimausta eli suoratoistoa voidaan tehdä valmiista materiaalista tai live-videona. Suoratoistoa tukevia palveluita ovat muun muassa YouTube Live, Livestream, Twitter, Instagram Live ja Facebook Live.
Ota huomioon, että erilaiset alustat tarjoavat erilaisia palveluja. Esimerkiksi Facebook Live -videot on mahdollista julkaista myöhemmin. Instagram Livessä toteutettu striimaus häviää lähetyksen päätyttyä. Hyvä nettiyhteys parantaa lähetyksen laatua.

TAITEILIJAHAASTATTELUT JA LUENNOT SUORATOISTONA TAI TALLENTEENA

Haastattelut ja luennot voi toteuttaa edellisen kohdan ohjeiden mukaan suoratoistona teosten ääreltä. Suosittelemme toteuttamaan haastattelut kevyesti ja etänä ilman useista ihmisistä koostuvaa tuotantoryhmää.

Haastattelun voi toteuttaa Skypen, WhatsAppin, Google Duon, Microsoft Teamsin tai muun videopuhelusovelluksen kautta. Jollei sovellus tue itsessään tallentamista, haastattelun voi tallentaa myös näyttötallennuksena. Näyttötallennus tallentaa myös ääntä ja sen voi tehdä Macilla mm. QuickTime Playerilla ja Windows 10:ssä ruutukaappausvideona. Älypuhelimissa ja tableteissa on usein näyttötallennusominaisuus joko vakiona tai saatavilla sovelluksena sovelluskaupasta.

VIRTUAALISEN 360° TAIDENÄYTTELYN TAI VERKKONÄYTTELYN JÄRJESTÄMINEN

Virtuaalisen näyttelytilan luominen vaatii enemmän resursseja ja osaamista. 360° videot ja 3D-mallintaminen vaativat erillisen kameran ja ohjelmiston hankkimisen. Osa sosiaalisen median alustoista kuten Facebook mahdollistaa 360° videoiden jakamisen.
Verkkonäyttelyn voi toteuttaa omille nettisivuille tai vaikka ilmaisen sisällönhallintaohjelman kautta kuten WordPress tai Joomla. Näyttelyn päätettyä sivuilta voi poistaa teokset ja jättää jäljelle esimerkiksi dokumentointi-sivun