Tyhjä valkoinen 2017; puuvilla, akryyli; 61,5 x 95 cm; Kuva Petra Vii 2019
Tyhjä valkoinen 2017; puuvilla, akryyli; 61,5 x 95 cm; Kuva Petra Vii 2019

SA. Salmela
TYHJÄ VALKOINEN
2.-30.9.2019

Taiteilijalle yksinäisyys on välttämätön ja haluttu seuralainen, tekemisen edellytys. Tyhjyyden tunne on tärkeä kokea, on tilaa mitä täyttää – taiteella. En etsi ideoita, ne näyttäytyvät ja silloin pysähdyn niiden äärelle. Ideat pelkäävät pakkoa, kiirettä ja ahdistelua – pakenevat. Joutilaalla on aikaa nähdä ja tarkentaa katsetta oleelliseen.

 

Havainto on idea. Tallennan sen nopeasti luonnosvihkooni ja unohdan. Löydän idean uudelleen ja usein vain todetakseni, että se on vanhentunut. Hauskat ideat vanhenevat nopeimmin. Parhaimmat työstän teoksiksi, joskus jopa vuosien päästä ja silloin olen jo varma! Idea on lähtökohta; toteutuksen selkeys ja yksinkertaisuus ovat päämääriä. Ratkaisu löytyy pelkistämällä ja yksityiskohtia poisjättämällä, ei niitä lisäämällä.

 

Idea ei riitä, täytyy löytää myös ongelmia ratkaistavaksi. Mihin tasoon teoksen elementit, värit ja muodot asettuvat, on oleellinen kysymys. Haluan kontrolloida pintaa ja syvyyttä. Ilman syvyyttä ei ole pintaa. Syvyyden tiukka hallinta tuo pinnan parhaiten esille, laajentaa sitä. Valöörikontrasti tuo jännitettä, syntyy pinnan aistimus. Aistimus on suora kokemus, joka jää selitysten ulkopuolelle.

 

Työskentelen teemoittain. Teemalla on yleensä jokin hallitseva väri. Valmiustila -teeman värinä on värittömyys: musta, valkoinen ja käsittelemätön kangas osana maalausta. Galleria Seinän akryylimaalaukset ovat osa Valmiustila -kokonaisuutta, jonka esitin ensimmäisen kerran Galleria Rongassa Tampereella 2017.

 

Kaksi tyhjää vieraskirjaa on kunnianosoitus äidilleni. Äitini syntymästä tulee syyskuussa kuluneeksi 100 vuotta.

 

SA. Salmela, 2019

findartglobally.com

Galleria SEINÄ on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ylläpitämä ikkunagalleria Helsingin keskustassa, Töölössä. Galleria sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Mannerheimintien varrella, aivan joukkoliikenteen pysäkkien läheisyydessä. Galleria SEINÄ esittelee liiton jäsenyhdistysten taiteilijoiden teoksia ympäri vuorokauden. Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain.

GALLERIA SEINÄ, MANNERHEIMINTIE 19 b, 00250 HELSINKI