Satu Nikku
PALA METSÄÄ
3.-31.1.2019

Metsä on monelle suomalaiselle hiljentymisen ja stressaavasta elämästä elpymisen paikka. Monet luovien alojen toimijat ammentavat esteettistä kuvastoaan luonnosta ja metsästä. Metsän antimien ja virkistävän vaikutuksen voitanee katsoa kuuluvan suomalaiseen kansanperinteeseen. Metsää myös hyödynnetään teollisesti; kansallismaisemaan kuuluu nykypäivänä oleellisesti avohakkuuaukeat ja rikki revityt metsänpohjat.

Teos Pala metsää haluaa herättää miettimään metsän monia ulottuvuuksia; metsän estetiikkaa, aistinautintoja, joita koemme metsässä, sekä ristiriitaa metsän nautinnollisen kokemisen ja metsän taloudellisen hyödyntämisen välillä. Teos koostuu lähes kuudestakymmenestä pienehköstä, erikokoisesta vesivärimaalauksesta. Jokainen teoksen pala on yksilöllinen, vaikka ne yhdessä muodostavat kokonaisen teoksen. Maalatuissa paloissa metsä on paloiteltu osiin ja näemme vain siivun jokaisesta kuvitteellisesta puusta.

Palojen valmistusprosessi oli meditatiivinen kokemus; lukuisten ympyröiden maalaamista toinen toisensa viereen yhä uudelleen ja uudelleen. Vuosirenkaiden maalaaminen käy nopeasti verrattuna kasvavan puun vuosirenkaiden muodostumiseen. Puun tuhoaminen paloiksi sen sijaan käy käden käänteessä, etenkin metsänhoitokoneen avustuksella. Uusien puiden kasvamista ja metsän rakentumista joudumme sen sijaan odottelemaan vuosikymmenten ajan.

Pala metsää -seinäinstallaatiossa palat muodostavat pyöreiden muotojen jatkumon ja katsoja voi nähdä teoksen esteettisenä objektina, ajattelun herättäjänä tai molempina. Mielikuvissaan katsoja saattaa nähdä, miltä metsä näyttäisi kokonaisuutena, paloittelemattomana.

seinäinstallaatio, eri kokoisia paloja, vesiväri mdf-levylle liimatulle paperille

Satu Nikun kotisivut

Galleria SEINÄ on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ylläpitämä ikkunagalleria liiton toimitilan yhteydessä Helsingissä osoitteessa Mannerheimintie 19 b. Galleria SEINÄ esittelee SKjL:n jäsenyhdistysten taiteilijoiden teoksia ja on avoinna ympäri vuorokauden 24/7.