Maija Klemetti

Andante cantabile con moto

1.-31.7.2022

"Valon ja varjon leikkiin en ehkä koskaan kyllästy.
Katselin kuinka köynnös maalasi itseään keittiön pöydälle.
Käyden, laulavasti, liikkuvasti.
Lopussa mukaan lennähtivät perhoset."

Valokuvataiteilija ja taidegraafikko Maija Klemettiä kiinnostavat taiteen tekemisessä - kuten elämässä yleensäkin - hiljaiset, usein huomaamattomiksi jäävät asiat. Klemetti työskentelee sarjallisesti ja käsittelee aihettaan, kunnes kokee sen loppuun ajatelluksi. Andante cantabile con moto -valokuvasarjassa Klemetti hyödyntää grafiikan tekniikoita.

Maija Klemetti 2 2022
Maija Klemetti 2022

Maija Klemetti on espoolainen taidegraafikko ja valokuvataiteilija.

"Olen pohjakoulutukseltani taidegraafikko, josta alun perin piti tulla kuvanveistäjä, ja joka on jo parikymmentä vuotta käyttänyt valokuvaa töissään. Rakastan piirtämistä, ja minulle värit ovat todella tärkeitä, mutta pidän myös mustavalkoisesta ilmaisusta.

Aloittaessani uuden työn lähden ideasta, joka yleensä tulee aivan yllättäin. Tehdessä idea kehittyy ja muotoutuu lopulliseksi. Siihen valikoituu työn vaatima tekniikka.

Katselen aihetta hiukan eri kulmista, ja siksi teen yleensä aina sarjoja. Työskentelen saman idean ja sen rönsyjen kanssa, kunnes minulla ei ole siihen mitään lisättävää. Joskus koko prosessiin voi mennä vuosia, joskus se valmistuu kuukausissa, jopa viikoissa.

Minulla on paljon töitä, joihin liittyvät kasvit. Kasveissa on jotain kiehtovaa, ja usein käsittelen niiden kautta tunnelmia tai muistoja, mielikuvia, jotka nousevat esiin. Ne toimivat myös symboleina.

Ehkä kiinnostus kasvien elämään lähtee jo lapsuudesta. Alle kouluikäisenä makasin puutarhassa ja piirsin näkemääni. Luonto on niin monimuotoinen, että siinä riittää katsomista."

Maija Klemetti on Espoon Kuvataiteilijat ry:n jäsen.

Taiteilijan verkkosivut

Näyttelyn teokset
Pigmenttivedos taidevalokuvapaperille, 41 x 59 cm, editio 10, 2021

Galleria SEINÄ on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ylläpitämä ikkunagalleria Helsingin keskustassa, Töölössä. Galleria sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Mannerheimintien varrella, aivan joukkoliikenteen pysäkkien läheisyydessä. Galleria SEINÄ on avoinna kaupunkilaisille vuorokauden ympäri.

GALLERIA SEINÄ, MANNERHEIMINTIE 19 b, 00250 HELSINKI