HELI MÄKI

THE GREEN VISION

1.-31.3.2020

Lahden Taiteilijaseuraa edustavan Heli Mäen veistospari The Green Vision kommentoi ympäristökeskusteluun liittyvää muutosahdistusta.

"Ihanteellinen elinympäristö on vakaa ja muuttumaton - tuttua maisemaa haluaa katsoa vuosien ajan, kulkea samaa tietä, pysähtyä samaan rantaan. Kotiseutuni näkymä on piirtynyt mieleeni selkeänä ja vahvasti tunnelatautuneena: sää on aina aurinkoinen ja maisema ikuisesti vihreä.

Muisto menneestä on epätodellinen ja rakennettu lapsuuden unelmille, totuus taas on siirretty taka-alalle. Toive pysyvyydestä ja muuttumattomuudesta on syvälle syöpynyt. Ajatus muuttumattomasta maailmasta helpottaa ja vakauttaa oloa. Lieventää ahdistusta. Teoksessani katse on kohdistettu taivaalle kaukaisuuteen, jossa ikuinen kesä viheriöi. Muistoissani on annettu lupa katsoa pilviin."

The Green Vision, 2 veistosta, 2019
korkeus 35 cm leveys 31 cm,  paper mache, akryylispraymaali, lakka


Kuvanveistäjä Heli Mäki on opiskellut kuvataiteita Kankaanpään ammattikorkeakoulussa vuosina 2000-2004 ja suuntautunut opiskelujensa aikana kuvanveistoon ja maalaustaiteeseen. Kuvataiteiden opiskelua edelsi taiteen- ja kulttuurintutkimuksen opinnot Turun Yliopistossa sekä artenomin opinnot Wetterhoffin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen vaatetuslinjalla.

Mäen viimeisimmät projektit ovat olleet lavastuksia yhteiskunnallisiin ilmiöihin tai historiallisiin tapahtumiin (vuosi 1918, traditiot, uskonnot, syrjäytyminen). Häntä kiinnostaakin ihmisten toimintatavat ja selviytymiskeinot ajan haasteissa sekä niiden tulkitseminen kuvataiteen keinoin.

"Kuvanveistäjän työssäni olen tällä hetkellä kiinnostunut aihemaailmasta, jossa voin käsitellä ihmisen elämänhistorian vaiheita. Haluan oppia ymmärtämään kuinka erilaiset maailmankuvat ja arvot vaikuttavat elämään.

Näkökulmani aiheisiin tulee omasta elämänhistoriasta. Kerään kirjallista ja kuvallista materiaalia ja selvitän taustoja tutkittavalle aiheelle. Pidänkin lähdeaineistojen tulkitsemisesta ja tonkimisesta ja se on olennainen osa teostyöskentelyä."

Taiteilijan kotisivut | Kuvataiteilijamatrikkeli

Galleria SEINÄ on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ylläpitämä ikkunagalleria Helsingin keskustassa, Töölössä. Galleria sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Mannerheimintien varrella, aivan joukkoliikenteen pysäkkien läheisyydessä. Galleria SEINÄ esittelee liiton jäsenyhdistysten taiteilijoiden teoksia ympäri vuorokauden. Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain.

GALLERIA SEINÄ, MANNERHEIMINTIE 19 b, 00250 HELSINKI