ANNA AHO

JUORUKERHO

1.-30.9.2020

Anna Ahon "Juorukerho" koostuu kolmesta akryylimaalauksesta, joihin on liitetty käsitöitä: neuletta, ristipistoa sekä käpypitsiä eli frivolitea. Teos on tehty Galleria SEINÄ:ä ajatellen. 

Mietin, minkälainen teos voisi toimia ikkunagalleriassa ja päädyin isohkoihin, värikkäisiin maalauksiin. Piirrettyäni viimeisen puoli vuotta ennen tämän teoksen aloittamista tietokoneella oli ihanan vapauttavaa päästä rennosti huiskimaan isolla pensselillä kankaalle. Yleensä teosteni ihmishahmot ovat joko kokonaan tai osittain maalattu pikkutarkasti, mutta taustan ja välillä myös hahmojen vaatteet maalaan usein reippaammin ja abstraktimmin. 

Olen aiemminkin yhdistänyt maalauksiini erilaisia elementtejä käsitöiden lisäksi. Esimerkiksi kolmiulotteisia elementtejä, kuten kehyksiä tai varjokuvia ja viimeisimpänä videota. Varsinkin liikkuvalla kuvalla olen yrittänyt "herättää henkiin" maalausten hahmoja. Pidän itse käsitöiden tekemisestä, joten niiden yhdistäminen maalauksiin tuli helposti.

Maalausten naiset tekevät yhdessä käsitöitä ja juoruilevat samalla. Käsityöthän ovat kautta aikojen olleet kädentaitojen lisäksi myös tekosyy sosiaaliselle tapaamiselle, kuulumisten vaihtamiselle sekä tietenkin mehukkaille juoruille.

Töissäni toistuvat ihmishahmot sekä ihmisiin ja ihmissuhteisiin liittyvät teemat. Teosten sisältö on vaihtelevaa, mutta olen huomannut, että monet aiheet nousevat uudestaan sykleinä esiin. Käsittelen niitä vain eri tavalla ja eri materiaaleilla. Teemat ovat välillä rankempia mielenterveysongelmista parisuhdeväkivaltaan, lapsettomuuteen ja kuolemaan, välillä itsensä ja oman paikkansa etsimistä, välillä poliittisempaa esimerkiksi naisten oikeuksien puolustamista. Välillä vastapainoksi kevyempiä pilke silmäkulmassa maalattuja teoksia, jota "Juorukerho" edustaa. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä useammin kevennän myös vakavampia aiheita huumorilla. 

Teostiedot: Juorukerho, akryyli, neule, ristipisto ja käpypitsi kankaalle, 115 cm x 218 cm, 2020

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen Edistämiskeskus. Aho edustaa liiton jäsenyhteisöistä Turun Taiteilijaseura ry:tä.

Taiteilijan verkkosivut | Kuvataiteilijamatrikkeli | Facebook | Instagram

Galleria SEINÄ on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ylläpitämä ikkunagalleria Helsingin keskustassa, Töölössä. Galleria sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Mannerheimintien varrella, aivan joukkoliikenteen pysäkkien läheisyydessä. Galleria SEINÄ on avoinna kaupunkilaisille vuorokauden ympäri. 

GALLERIA SEINÄ, MANNERHEIMINTIE 19 b, 00250 HELSINKI