ASPAN ATELJEE

Aspan ateljee sijaitsee Lohjanjärven rannalla kolmen ja puolen hehtaarin luonnonkauniilla tontilla, joka takaa vierailijoilleen rauhallisen ympäristön. Tontilla on osittain kallioista ja suurelta osin metsävoittoista maastoa, mutta myös rauhallisia laguuneja pienine hiekkarantoineen. Tontin lahjoittajan mukaan Aspan ateljeeksi nimetty hirsinen saunamökki sopii erityisesti vapaa-ajan viettoon ja lomailupaikaksi niin yksittäisille taiteilijoille perheineen kuin taiteilijaryhmillekin.

Sijainti

Aspan ateljee sijaitsee Länsi-Uudellamaalla Karjalohjalla (osa Lohjan kaupunkia) Lohjanjärven rannalla. Lähimmät palvelut; Sale -ruokakauppa, kirjasto, pankki, terveysasema, apteekki ja Nesteen huoltoasema löytyvät Karjalohjan keskustasta – noin viiden kilometrin päästä ateljeesta. Lohja Spa & Resort kylpylähotelli sijaitsee lähistöllä. Lähimmän postin palvelupisteet löytyvät Mustiosta (25 km) ja Lohjalta (33 km).

Liikkuminen

Ympäristöön ja lähikuntiin tutustuminen onnistuu parhaiten omalla autolla, mutta myös linja-autolla pääsee mm. Sammattiin ja Lohjalle sekä edelleen Turkuun ja Helsinkiin. Ateljeen varustukseen kuuluu polkupyörä, jolla pääsee asioimaan esimerkiksi Karjalohjan keskustaan (n. 5 km). Soutuvene mahdollistaa retken Lohjanjärvellä.

Varustelu

Ateljeessa (30 m2) on takalla lämpiävä tupa, keittiö, makuuparvi ja puulämmitteinen sauna. Sähköpatterit ovat käytössä tarpeen mukaan. Käyttövesi johdetaan järvestä pumpulla ateljeen kuistille. Juomavesi tulee tuoda mukana tai noutaa erillisiin kantosäiliöihin kauppareissun yhteydessä.

Ateljee on monipuolisesti varustettu ja kalustettu. Ateljeesta löytyvät mm. jääkaappi pakastelokerolla, sähköliesi- ja uuni, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, vedenkeitin, astiat, ruokailuvälineet, peitot, tyynyt ja patjat sekä kahden hengen vuodesohva. Ateljeessa on makuutilat kuudelle (vuodevaatteet neljälle). Vuokralaiset tuovat omat lakanat ja pyyhkeet tullessaan.

Käymälä on erillisessä ulkorakennuksessa.

Luonto

Pääosin kuusivaltaista metsämaastoa, mutta myös lehtipuita ja lehtokasvillisuutta. Suojeltu rantakallioalue. Suojaisia laguuneja, hiekkapohjainen ranta. Hyvät marja- ja sienimaastot. Hyvät kalavedet (mato-onkiminen mahdollista, muuhun kalastukseen oltava oma kalastuslupa).

Työskentely

Aspan ateljeessa on mahdollisuus pienimuotoiseen työskentelyyn - suurempi ateljee löytyy kuitenkin ympäröivästä luonnosta. Työskentelyvälineet on tuotava mukana.

Hae residenssiin

Aspan ateljeen vuokrakausi on toukokuusta lokakuuhun. Hae residenssipaikkaa täyttämällä hakulomake; haku ajoittuu vuosittain loka-marraskuulle.

Ohjeet residenssivieraille

Residenssivieraille tarkoitetulta sivustolta löydät tarkemmat ohjeet Aspan ateljeessa vierailuasi varten. Sivuston salasanan saat liiton toimistolta vuokrakautesi varausmaksun maksettuasi.

Aspan ateljeen taustaa

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto vastaanotti 1940-luvulla suomalaisen taiteilija ja kulttuuripersoona Georg Sigurd Wettenhovi-Aspan (1870-1946) testamenttilahjoituksen nojalla tontin ja sillä sijainneen huvilarakennuksen Vilniemestä, Karjalohjalta.

Itse suunnittelemansa pyramidikattoisen huvilan Wettenhovi-Aspa rakennutti Vilniemeen 1900-luvun alussa. Jos huvila oli erikoinen, niin sitä oli myös talon isäntä. Tuuheapartaisen herrasmiehen nähtiin joskus liikkuvan valkoisessa ”munkinkaavussa”, välillä taas sotilaallisessa safariasussa tai japanilaisessa ratsastuspuvussa. Posti kulki perille osoitteella: ”Huvila, jonka omistaja soutelee valkoisella veneellä” – tavanomaisessa valkoisessa puvussaan.

Alkuperäinen huvila purettiin vuonna 1981 huonokuntoisena ja tilalle rakennettiin vuonna 1994 saunamökki, joka nimettiin tontin lahjoittajan mukaan Aspan ateljeeksi. Tällä hetkellä hirsinen mökki toimii kuvataiteilijoiden loma- ja virkistyskäytössä.

Kuuntele Yle Puheen ohjelma "Sigurd Wettenhovi-Aspan ihmeellinen elämä" 25.4.2017

Usein kysytyt kysymykset

Palautteita residenssiviikosta

Ihana viikko, kiitos! Virkistävä ja rentouttava ja hieman työskentelyäkin.

Kiitos, oli tosi antoisa viikko! Olin iloisesti yllättynyt: kylmän/märän/pimeän sään yhdistelmä ei Aspan ateljeessa vaivannut! 

Mökki on vaatimaton, mutta kaikki tarpeellinen löytyy! Ja upella paikalla. Kiitos mahdollisuudesta olla täällä!

Hienointa oli sää, luonto, hiljaisuus. Olen jo viidentoista vuoden ajan melkein joka kesä/syksy viettänyt lomaa Aspan tuvassa. Se on vuoden kohokohta. Kiitokset!

Paikka on tosi upea ja mökki hyvin varusteltu. Keittiöstä löytyivät kaikki tarvittavat tavarat.

Helteinen viikko Aspan ateljeessa sujui oikein mukavasti. Mökki ympäristöineen oli viihtyisä. Varustelutaso meidän perheen tarpeisiin sopiva. Saunaa ei lämmitetty kun oli niin kuuma koko viikon. Ihanaa päästä uimaan aivan mökin edestä.