ASPAN ATELJEE

Aspan ateljee sijaitsee Lohjanjärven rannalla kolmen ja puolen hehtaarin luonnonkauniilla tontilla, joka takaa taiteilijoille rauhallisen ympäristön. Tontilla on osittain kallioista ja suurelta osin metsävoittoista maastoa, mutta myös rauhallisia laguuneja hiekkarantoineen. Tontin lahjoittajan mukaan Aspan ateljeeksi nimetty hirsinen saunamökki sopii erityisesti vapaa-ajan viettoon ja lomailupaikaksi.

Sijainti

Aspan ateljee sijaitsee Länsi-Uudellamaalla Karjalohjalla (vuoden 2013 alusta osa Lohjan kaupunkia). Tarpeelliset palvelut, kuten Sale -ruokakauppa, kirjasto, Säästöpankki, apteekki ja Unkan huoltoasema/baari/myymälä sekä terveyskeskus löytyvät Karjalohjan keskustasta – noin viiden kilometrin päästä ateljeesta. Päiväkummun kylpylähotelli sijaitsee myös lähistöllä. Asiamiesposti löytyy Sammatista ruokakaupan yhteydestä.

Liikkuminen

Ympäristöön ja lähikuntiin tutustuminen sujuu hyvin omalla autolla, mutta myös linja-autolla pääsee mm. Sammattiin ja Lohjalle sekä edelleen Turkuun ja Helsinkiin. Ateljeen varustukseen kuuluu kaksi polkupyörää, joilla pääsee kätevästi asioimaan Karjalohjan keskustaan (4km). Soutuvene mahdollistaa retken Lohjanjärvellä.

 

Varustelu

Ateljeessa (30 m2) on takalla lämpiävä tupa, keittiö, makuuparvi ja puulämmitteinen sauna. Sähköpatterit ovat käytössä tarpeen mukaan. Käyttövesi johdetaan järvestä pumpulla ateljeen kuistille. Juomavesi tulee tuoda mukana tai noutaa erillisiin kantosäiliöihin kauppareissun yhteydessä.

Ateljee on monipuolisesti varustettu ja kalustettu. Ateljeesta löytyvät mm. jääkaappi pakastelokerolla, sähköuuni, mikroaaltouuni, astiat, ruokailuvälineet, peitot, tyynyt ja patjat sekä kahden hengen vuodesohva. Ateljeessa on makuutilat kuudelle. Vuokralaiset tuovat omat lakanat ja pyyhkeet tullessaan.

Käymälä on erillisessä ulkorakennuksessa.

TYÖSKENTELY

Aspan ateljeessa on mahdollisuus pienimuotoiseen työskentelyyn ja toinen suurempi ateljee löytyy ympäröivästä luonnosta. Työskentelyvälineet on tuotava mukana.

Luonto

Pääosin kuusivaltaista metsämaastoa, mutta myös lehtipuita ja lehtokasvillisuutta. Suojeltu rantakallioalue. Suojaisia laguuneja, hiekkarantoja. Hyvät marja- ja sienimaastot. Hyvät kalavedet (onkiminen mahdollinen, muuhun kalastukseen oltava oma kalastuslupa).

Uusi ateljee

Vilniemen uudisrakennus parantaa tulevaisuudessa oleellisesti taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia.

Hae residenssiin

Aspan ateljeen vuokrakausi on huhtikuusta lokakuuhun. Hae residenssipaikkaa täyttämällä hakulomake.

Vilniemi vanha kuva

ASPAN ATELJEEN TAUSTAA

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto sai 1940-luvulla suomalaisen taiteilija ja kulttuuripersoona Georg Sigurd Wettenhovi-Aspan (1870-1946) testamenttilahjoituksen nojalla tontin sekä ateljeerakennuksen Vilniemestä, Karjalohjalta.

Wettenhovi-Aspa rakennutti 1900-luvun alussa Vilniemeen itse suunnittelemansa pyramidikattoisen huvilan, jossa ateljee sijaitsi. Jos huvila oli erikoinen, niin sitä oli myös talon isäntä, sillä tuuheapartaisen herrasmiehen nähtiin joskus liikkuvan valkoisessa ”munkinkaavussa” ja välillä taas sotilaallisessa safariasussa tai japanilaisessa ratsastuspuvussa. Posti kulki perille osoitteella: ”Huvila, jonka omistaja soutelee valkoisella veneellä” – tavanomaisessa valkoisessa puvussaan.

Alkuperäinen huvila purettiin vuonna 1981 huonokuntoisena ja tilalle rakennettiin vuonna 1994 saunamökki, joka nimettiin tontin lahjoittajan mukaan ”Aspan ateljeeksi”. Tällä hetkellä hirsinen mökki toimii kuvataiteilijoiden loma- ja virkistyskäytössä.

Usein kysytyt kysymykset

Palautteita residenssiviikosta

Ihana viikko, kiitos! Virkistävä ja rentouttava ja hieman työskentelyäkin.

Kiitos, oli tosi antoisa viikko! Olin iloisesti yllättynyt: kylmän/märän/pimeän sään yhdistelmä ei Aspan ateljeessa vaivannut! 

Mökki on vaatimaton, mutta kaikki tarpeellinen löytyy! Ja upella paikalla. Kiitos mahdollisuudesta olla täällä!

Hienointa oli sää, luonto, hiljaisuus. Olen jo viidentoista vuoden ajan melkein joka kesä/syksy viettänyt lomaa Aspan tuvassa. Se on vuoden kohokohta. Kiitokset!

Paikka on tosi upea ja mökki hyvin varusteltu. Keittiöstä löytyivät kaikki tarvittavat tavarat.

Helteinen viikko Aspan ateljeessa sujui oikein mukavasti. Mökki ympäristöineen oli viihtyisä. Varustelutaso meidän perheen tarpeisiin sopiva. Saunaa ei lämmitetty kun oli niin kuuma koko viikon. Ihanaa päästä uimaan aivan mökin edestä.