NÄYTTELYTOIMINTA

GALLERIA SEINÄ

Galleria SEINÄ on ikkunagalleria liiton toimiston yhteydessä Mannerheimintiellä Helsingin keskustassa. Galleria esittelee liiton jäsenyhteisöjen taiteilijoiden teoksia tarjoten laaja-alaisesti installaatioita, maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, keramiikkaa ja valokuvia eri puolilta Suomea. Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat avoinna yleisölle ympäri vuorokauden. Näyttelyt saavat päivittäin tuhansien ihmisten huomion vilkkaan Mannerheimintien sekä läheisten joukkoliikenteen pysäkkien ansiosta.

VUOSINÄYTTELYPERINNE

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto on toimintansa alusta alkaen järjestänyt vuosittaisia valtakunnallisia näyttelyitä eri puolilla Suomea. Näyttelytoiminnallaan liitto on edistänyt kuvataiteen vaikuttavuutta koko maassa. Liiton näyttelyt ovat esitelleet eri puolilla Suomea työskentelevien taiteilijoiden työtä ja samalla olleet tuore katsaus nykytaiteeseen. Näyttelyitä on järjestetty taidemuseoissa ja muissa keskeisissä taidenäyttelytiloissa yhteistyössä jäsenyhteisöjen ja muiden paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa. Näyttelyt ovat olleet harvoja täysin avoimen haun pohjalta kuratoituja näyttelyitä Suomessa. Hakeminen näyttelyihin on ollut avointa kaikille suomalaisille ja Suomessa asuville taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja kuvataiteen korkeakouluopiskelijoille. Vuonna 2018 vuosinäyttelyperinteestä luovuttiin taloudellisista syistä ja siirryttiin uudenlaiseen festivaalimuotoiseen konseptiin.

KUVATAIDEFESTIVAALI

Ensimmäinen kuvataidefestivaali Juhlat/Bileet/Party/Fest/Hïeje järjestettiin Joensuussa syksyllä 2018 osana liiton 80 -vuotisjuhlavuotta. Festivaali keräsi päätapahtumapaikoissaan Joensuun Taidemuseo Onnissa, Taidekeskus Ahjossa ja Galleria Kohinassa yli 6.500 kävijän yleisön ja sai runsaasti mediahuomiota. Seuraavat kuvataidefestivaalit järjestetään vuonna 2024 Pohjanmaalla (Vaasa, Seinäjoki, Lapua, Pietarsaari) ja vuonna 2026 Oulussa.

Kuvataidefestivaali levittäytyy kuvataiteen ohessa ääni-, video- ja valoteoksien, performanssien, installaatioiden ja yhteisöllisten työpajojen muodossa ympäri kulloinkin festivaalia isännöivää kaupunkia. Urbaaniin tilaan levittäytyvä festivaali tuo taiteen osaksi ihmisten arkea. Festivaalin aikana visuaalinen taide kulkeutuu vakiintuneiden kuvataiteen esityspaikkojen, museoiden ja gallerioiden seinien sisäpuolelta myös keskusta-alueiden ulkopuolelle pyrkien mahdollistamaan taidekokemuksen kaikille kaupunkilaisille.