NÄYTTELYTOIMINTA

GALLERIA SEINÄ

Galleria SEINÄ on ikkunagalleria Helsingin keskustassa liiton toimiston yhteydessä Mannerheimintiellä. Galleriassa esitellään SKjL:n jäsenyhdistysten taiteilijoiden teoksia. Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain ja ovat avoinna ympäri vuorokauden 24/7. Galleria SEINÄ:n näyttelyt saavat päivittäin tuhansien ihmisten huomion. Viiden vuoden aikana näyttelyissä on ollut esillä laaja kirjo maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia veistoksia, valokuvia ja videotaidetta eri puolilla Suomea asuvilta taiteilijoilta.

VUOSINÄYTTELYPERINNE

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto on toimintansa alusta, vuodesta 1938 alkaen järjestänyt vuosittain valtakunnallisia näyttelyitä eri puolilla Suomea. Näyttelytoiminnallaan liitto on edistänyt kuvataiteen merkitystä, arvostusta ja vaikuttavuutta koko maassa. Liiton näyttelyt ovat esitelleet eri puolilla Suomea työskentelevien taiteilijoiden työtä ja olleet samalla tuore katsaus tämän hetken nykytaiteeseen. Näyttelyitä on järjestetty taidemuseoissa ja muissa keskeisissä taidenäyttelytiloissa yhteistyössä alueellisten jäsenyhdistysten ja paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa. Näyttelyt ovat olleet harvoja täysin avoimen haun pohjalta kuratoituja näyttelyitä Suomessa. Hakeminen näyttelyihin on ollut avointa kaikille suomalaisille ja Suomessa asuville taiteilijoille ja taiteilijaryhmille sekä kuvataiteen korkeakouluopiskelijoille.

KUVATAIDEFESTIVAALI

Vuonna 2018 vuosinäyttelyperinteestä luovuttiin ja siirryttiin uudenlaiseen festivaalimuotoiseen konseptiin. Kuvataidefestivaali levittäytyy videoprojisointien, ääni- ja valoteoksien, performanssien, veistosten, maalausten, sarjakuvien, valokuvien, installaatioiden ja yhteisöllisten työpajojen muodossa ympäri kaupunkia. Urbaaniin tilaan levittäytyvän festivaalin avulla taide pyritään tuomaan osaksi ihmisten arkea. Festivaalin aikana visuaalinen taide kulkeutuu vakiintuneiden kuvataiteen esityspaikkojen, museoiden ja gallerioiden seinien sisältä myös keskusta-alueiden ulkopuolelle pyrkien mahdollistamaan taidekokemuksen kaikille kaupunkilaisille.

Ensimmäinen festivaali Juhlat/Bileet/Party/Fest/Hïeje järjestettiin Joensuussa syksyllä 2018 osana liiton 80 -vuotisjuhlavuotta. Tapahtuma sai erinomaisen yleisöpalautteen ja runsaasti mediahuomiota. Festivaali keräsi päätapahtumapaikoissaan Joensuun Taidemuseo Onnissa, Taidekeskus Ahjossa ja Galleria Kohinassa yli 6500 kävijän yleisön. Seuraava kuvataidefestivaali järjestetään vuonna 2021 Helsingissä.