PEKKA SUOMÄKI

HUOMENNA ON HUONOMMIN

1.-31.7.2021

Kuvataiteilija Pekka Suomäen esinekoosteet käsittelevät ihmisen luontosuhdetta.

Kuntoilija kohtasi karhun. Susi liikkui pihapiirissä. Autoilija törmäsi hirveen. Kun villieläin ehtii otsikoihin, se on todennäköisesti kuollut. Ympäristölleen ylivoimaisesti vaarallisimman ja haitallisimman lajin kanta sen sijaan rehottaa vapaasti, vaikka sen harjoittama terrori tarvitsisi jo näyttämökseen puolitoistakertaiset puitteet nykyisiin verrattuna.

Ylä- ja ulkopuolelta käsin mellastavalle ihmiselle on johdonmukaista hahmottaa luonto käyntikohteena, jossa merkityt reitit ja opastaulut rinnastuvat alekyltteihin megamyymälän käytävillä. ”Vain tänään” sopii yhtä lailla molemmille – Storessa kaiken pitää olla huomenna suurempaa ja sitä pitää olla enemmän, Naturessa copywriterin sanoma sen sijaan olisi ”yhä vähemmän lajeja”.

"Käytännössä kaikki käsittelemäni aiheet – ilmastonmuutos, luontokato, ylikulutus, ihmisen yleinen typeryys – voi sijoittaa yläotsikon ”Ihmislajin luontosuhde” alle. Nykyisenä taloususkon aikana tämä tarjoaa loppumattomasti impulsseja, kunhan muistaa lääkityksen: vähintään yksi uutislähetys päivässä. Materiaalit pyrin valitsemaan niin, että ne palvelevat teosten sisältöjä ja tekijän vakaumusta. Kerran tai jopa useammin eläneen löytö- ja hylkytavaran olen mieltänyt tarkoitukseen sopivimmaksi. Myös monet luonnonmateriaalit ovat omiaan välittämään niitä viestejä, joita haluan lähettää.”

Suomäki on Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsen.

Taiteilijan verkkosivut

Tiedustelut teoksista:
pekka.suomaki@gmail.com

Sivun teoskuva: Pekka Suomäki, Ollako vai eikö olla, 2020 (linnun jalka, teroittimen osa)

Galleria SEINÄ on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ylläpitämä ikkunagalleria Helsingin keskustassa, Töölössä. Galleria sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Mannerheimintien varrella, aivan joukkoliikenteen pysäkkien läheisyydessä. Galleria SEINÄ on avoinna kaupunkilaisille vuorokauden ympäri koronapandemian aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta. 

GALLERIA SEINÄ, MANNERHEIMINTIE 19 b, 00250 HELSINKI