TAITEILIJASEURA ESITTELYSSÄ: LOIMAAN TAIDESEURA RY

Loimaan Taideseuran toimitilat sijaitsevat Kuukantalossa. Kuva: Taina Kaarto
Loimaan Taideseuran toimitilat sijaitsevat Kuukantalossa. Kuva: Taina Kaarto
Kuukantalon päädyssä ovat Kari Helinin tekemät keraamiset kirjaimet. Taiteilija itse ikkunassa.
Kuukantalon päädyssä ovat Kari Helinin tekemät keraamiset kirjaimet. Taiteilija itse ikkunassa.

Loimaan Taideseura ry perustettiin vuonna 1949, jolloin joukko taiteen ystäviä kokoontui perustamaan taiteenalat poikkileikkaavaa ystäväyhdistystä. Yhdistyksen nimeksi tuli Loimaan Taiteenystävien yhdistys ja sen tavoitteena oli raskaan sota-ajan jälkeen tarjota hengenravintoa - iloa ja valoa ihmisten elämään. Yhdistyksellä oli omat eri taiteenmuotojen jaostonsa; kuvaamataiteitten jaosto, musiikkijaosto ja näyttämöjaosto, unohtamatta huvitoimikuntaa ohjelmapäälikköineen.

Vuonna 1968 toiminnaltaan hiipunut yhdistys herätettiin henkiin ja sen toiminta keskittyi kuvataiteisiin. Yhdistysrekisteriin päivitettiin tuolloin nykyisinkin käytössä oleva nimi Loimaan Taideseura ry. 

Yhdistyksen toiminta on ollut vuosikymmenten ajan vilkasta. Vuonna 2018 kuluneet vuodet koottiin kansien väliin yhdistyksen 50 -juhlavuoden kunniaksi. Taideseuran kolmihenkinen työryhmä ja kirjoittajaksi pyydetty tietokirjailija Raija Kouri kokosivat vuosikymmenten asiakirjat ja kuva-arkistot mittavaksi 240-sivuiseksi historiikiksi, joka sai nimekseen Tasasenmaan taidetta - Loimaan Taideseuran historiaa sanoin ja kuvin.

Kuluva toimintavuosi on seuran 54. Jäsenmäärä on pysytellyt viime vuodet 80-90 välillä.

Loimaan Taideseuran koti Kuukantalossa

Loimaan Taideseuran toimitilat sijaitsevat Kuukantalossa. Loimaan kaupungin omistaman suuren puutalon toisessa päädyssä on näyttely- ja tapahtumatiloja, joissa seuran jäsenet voivat järjestää yksityisnäyttelyjä pientä vuokraa vastaan. Seura järjestää taidetapahtumia ja -kurssitoimintaa sekä jäsenilleen vuosittaisia yhteisnäyttelyitä.

Vuoden ensimmäinen yhteisnäyttely Vappukahvila ja -näyttely kantaa pitkiä perinteitä: Vappukahvila oli Loimaan Taideseuran perustajien suurin jokakeväinen tapahtuma, jonka rakentamisessa ei ideoita ja aikaa säästelty. Vappunäyttely avataan edelleen vapunpäivänä iloisesti kahvitellen ja simaa nauttien.

Seura järjestää myös loimaalaisille nuorille, alle 30-vuotiaille taiteilijoille näyttelyä yhteistyössä Loimaan nuorisotoimen kanssa sekä kesänäyttelyä, joka esittelee kolme hakemuksien perusteella valittua seuran jäsentaiteilijaa. 

Elokuun puolivälin Taiteiden Yö -näyttelyn avajaiset ovat ohjelmallinen illanvietto, joka kokoaa mukaan lähialueen taiteilijoita Kuukantalon viihtyisälle pihalle. Vuoden päättää myyntitapahtuma Joulusivellin, jonka aikana seuran jäsentaiteilijat voivat myydä pienikokoisia teoksiaan, keramiikkaa, käsitöitä ja jouluisia kortteja.

LOIMAAN TAIDESEURA RY

Kuukan talo, Loimaan taidemuseo
Kuukankuja 1, 32200 Loimaa

Jäsenmäärä: 90 (2022)
Perustamisvuosi: 1949

Verkkosivut
Facebook

Taiteilijaseura esittelyssä -sarja esittelee Suomen Kuvataidejärjestöjen Liittoon kuuluvia taiteilijayhteisöjä. Liittoon kuuluu kymmeniä vuosia toimineita, asemansa vakiinnuttaneita vahvoja taiteilijaseuroja, mutta myös iältään nuorempia yhteisöjä, joiden merkitys alan aktiivisina ja kriittisinä uudistajina on suuri. Kuvataiteilijayhteisöjen toiminta alueillaan on merkittävää paikallisen kultttuurielämän elinvoimaisuuden ja jatkuvuuden takaajina. Tutustu muihin juttusarjan osiin täällä.