TAITEILIJASEURA ESITTELYSSÄ: TAITEILIJASEURA KOILLINEN RY

Korona-ajan harvoja yhteisiä taidetapaamisia: croquis-piirroksia porontaljoilla istuen Kujalan porotilalla huhtikuussa 2020. Kuva: Raimo Yli-Suvanto
Korona-ajan harvoja yhteisiä taidetapaamisia: croquis-piirroksia porontaljoilla istuen Kujalan porotilalla huhtikuussa 2020. Kuva: Raimo Yli-Suvanto
Kaamosgalleria. Esillä Linda Sainion kuratoima Suon kasvot -teemanäyttely. Kuva: Linda Sainio, 2021
Kaamosgalleria. Esillä Linda Sainion kuratoima Suon kasvot -teemanäyttely. Kuva: Linda Sainio, 2021

Taiteilijaseura Koillinen on vahva kulttuurivaikuttaja Koillismaalla. Seuran tavoitteena on koota yhteen monipuolisia taiteentekijöitä ja edistää taiteilijoiden ammattitaidon kehittymistä mm. järjestämällä näyttelyitä, opinto- ja taidetilaisuuksia. Seura pyrkii myös tukemaan taidealan ammattilaisten työllistymismahdollisuuksia. 

Koillinen on perustettu vuonna 1974. Seuran perustamisen taustalla on Kuusamon Taideleiri, joka on vanhimpia kuvataidetapahtumia Suomessa. Siihen osallistuneet paikalliset taiteilijat ja taiteenharrastajat saivat leiristä alkusysäyksen taiteilijaseuran perustamiselle. Taideleirin järjestelyistä vastaa Kuusamo-opisto, jonka kanssa Taiteilijaseura tekee tiivistä yhteistyötä. Seura on mukana myös paikallisissa luovien alojen ja moniammatillisissa hankkeissa. Tällä hetkellä Koillinen toimii TAIDA! -hankkeen ohjausryhmässä ja jäseniä on mukana hankkeen toiminnassa. Hankkeen yksi tavoitteista on edistää taiteen hyvinvointia tukevaa käyttöä sosiaalisessa kuntoutuksessa ja kotoutumisessa. 

Taide, hyvinvointi sekä luonto kietoutuvat yhteen taiteilijaseuran toiminnassa ja ympäröivä luonto on inspiroinut kuusamolaista taidetta kautta aikojen. Tästä esimerkkinä on Ventus Borealis, luovien alojen kansainvälinen kehittämishanke, jota Taiteilijaseura Koillinen hallinnoi vuosina 2012 – 2014 yhdessä Saksan Bad Kissingenin kanssa. Hankkeen työpajoissa keskityttiin taiteen ja luonnon hyvinvointivaikutuksiin ja sen seurauksena teemat ovat vahvistuneet seuran toiminnassa. Teemaan liittyen Taiteilijaseura Koillinen järjestää Kuusamossa vuosittain Suuren maalaustapahtuman 10. heinäkuuta. Tapahtuma on saanut vakiintuneen paikan kuntalaisten yhteisenä taidetapahtumana.  

Taiteilijaseura Koillinen edistää jäsenten näyttelytoimintaa järjestämällä Vuosinäyttelyn Kuusamon Kaamosgalleriassa. Seuran jäsenillä on muun yksityisen näyttelytoiminnan ohella vaihtuvat näyttelyt myös Ravintola Talonpöydässä Kuusamossa sekä Taidemaa Metsähisessä Rukalla. Myös osallistavat ja yhteisölliset taidetapahtumat ovat kiinteä osa seuran vuosittaista toimintaa. Seurassa vaikuttaa nykyään myös soveltavan kuvataiteen ammattilaisia. Taiteilijaseura Koillisella on tärkeä osa paikallisen taide- ja kulttuurikentän laajentamisessa. 

TAITEILIJASEURA KOILLINEN RY

Jäsenmäärä: 48 (2020)
Perustamisvuosi: 1974

Kotisivut
Taiteilijaseura Facebookissa

Taiteilijaseura esittelyssä -juttusarja esittelee Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton jäsenjärjestöjä. Liiton jäsenistöön kuuluu kymmeniä vuosia toimineita, asemansa vakiinnuttaneita vahvoja ja aktiivisia yhdistyksiä. Mukana on myös useita nuoria yhdistyksiä, joiden toiminta-alue ja kulttuurinen merkitys kuvataiteen kentän aktiivisina ja kriittisinä uudistajina on huomattavasti jäsenmääräänsä suurempi. Taiteilijaseurojen toiminta on merkittävää niin alueellisen elinvoimaisuuden, paikallisen kulttuurielämän jatkuvuuden kuin kuvataiteen kentän uudistumisenkin kannalta. Tutustu muihin juttusarjan osiin täällä.