NUORET 2023 -NÄYTTELYHANKKEELLE KULTTUURIRAHASTON TAIDE² -APURAHA

Nuoret 2026 -näyttely. Kuvassa Sini Kähösen, Salome Rajantin ja Maiju Hukkasen teokset. Kuva: Patrik Rastenberg, Suomen Taiteilijaseura
Nuoret 2026 -näyttely. Kuvassa Sini Kähösen, Salome Rajantin ja Maiju Hukkasen teokset. Kuva: Patrik Rastenberg, Suomen Taiteilijaseura

Suomen Taiteilijaseuran vetämä Nuoret 2023 -näyttelyhanke on saanut Suomen Kulttuurirahaston Taide² (Taide toiseen) -apurahan. Apurahan suuruus on 200 000 euroa.

Nuoret 2023 -näyttelyhankkeessa uudistetaan nykytaiteen tuotanto- ja näyttelykäytäntöjä sekä esitellään uuden sukupolven taiteilijoita. Hankkeessa testataan uudenlaisia, reiluja kuvataiteen työelämäkäytäntöjä: näyttelyyn kuratoidut uudet teokset toteutetaan komissioina erillisellä tuotantotuella ja työsuhteessa. Hankkeen avulla kuvataiteen kentälle juurrutetaan pysyvää toimintatapojen muutosta ja vastataan suuriin haasteisiin; taiteilijoiden heikkoon toimeentuloon ja työllistävien rakenteiden puutteeseen.

Hankkeessa on mukana monipuolinen joukko kuvataiteen näyttely- ja asiantuntijaorganisaatioita: Suomen Taiteilijaseura ja sen jäsenliitot Muu, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto, Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto, sekä Helsingin taidemuseo HAM, nykytaiteen tiedotuskeskus Frame Contemporary Art Finland, Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteen ja esittämiskäytäntöjen koulutusohjelma Praxis sekä Helsingin Taidehalli.

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton rooli hankkeessa on juurruttaa hankkeen luomia käytäntöjä jäsenyhteisöjensä verkoston kautta taiteilijavetoisiin gallerioihin ympäri maata. Hankkeen tuloksista luodaan opas keskisuurten näyttelyorganisaatioiden sekä vapaalla kentällä toimivien taideammattilaisten käyttöön ja kuvataiteilijan työllistämiseksi.

”Olemme innoissamme hankkeesta ja kiitollisia Kulttuurirahastolle sen tukemisesta. Uskomme, että hanke toimii taiteilijapoliittisena avauksena, joka johtaa uusien ja reilujen työelämäkäytäntöjen juurtumiseen kuvataiteen kentällä. Sovitamme myös kuvataiteen näyttelytoimijoille uudenlaista roolia taiteilijoiden työllistäjänä, minkä toivomme johtavan organisaatioiden resurssien vahvistumiseen ja parempiin taidesisältöihin tulevaisuudessa”, sanoo Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki.

Nuoret 2023 -hankkeessa vahvistetaan myös kuvataiteen yleisösuhdetta, sillä kuvataidetta kuluttavan ja siitä nauttivan yleisön rooli on yhä keskeisempi alan yhteiskunnallisen arvostuksen ja elinvoimaisuuden kannalta.

Taide toiseen -apurahalla tuetaan korkealaatuisia ja sisällöltään merkityksellisiä taidehankkeita, joilla tavoitellaan entistä suurempia yleisömääriä. Kulttuurirahasto haluaa apurahoilla tukea taidetta, joka on merkityksellistä yhä useammille ihmisille ja sitä kautta koko yhteiskunnalle.

Lisätietoa:
Suomen Taiteilijaseura: Nuoret 2023 -näyttelyhankkeelle Kulttuurirahaston Taide² -apuraha