VUODEN 2022 TUNNUSTUSPALKINTO TAITEILIJA PEKKA KAINULAISELLE

Pekka Kainulainen (kesk.) yhdessä Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran Leena Arnouldin (vas.), Kaarle Westlen, Seija Sainion ja Mammu Rauhalan kanssa. Taustalla Sari Raikaslehdon teoksia Galleria Lutsin Silmänkääntäjä -näyttelystä.
Pekka Kainulainen (kesk.) yhdessä Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran Leena Arnouldin (vas.), Kaarle Westlen, Seija Sainion ja Mammu Rauhalan kanssa. Taustalla Sari Raikaslehdon teoksia Galleria Lutsin Silmänkääntäjä -näyttelystä.

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto on myöntänyt vuoden 2022 tunnustuspalkintonsa performanssitaiteilija Pekka Kainulaiselle. Palkinto myönnettiin taiteen saavutettavuuden ja yhteisöllisyyden eteen tehdystä monipuolisesta ja arvokkaasta työstä.

Pekka Kainulainen on pitkän uransa aikana vaikuttanut monipuolisesti kuvataiteen kentällä toimien sillanrakentajana ja yhteistyön mahdollistajana erityisesti Länsi-Uudenmaan alueella. Kainulainen on vuosikymmenten ajan mm. opettanut Lohjan Kanneljärven Opiston kuvataidelinjalla, järjestänyt Sammatin näyttämö- ja Paikkari Performance- monitaidetapahtumia sekä toiminut Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran luottamustehtävissä. Viime vuosina Kainulainen on keskittynyt lastensuojelutyöhön.

Taiteen edistämiskeskus tuotti vuonna 2021 Kainulaisen ja Lohjan Ojamon perhetukikeskuksen kolmivuotisesta yhteistyöstä julkaisun Taiteilija lastensuojelutyössä, joka osoittaa organisaatioissa vaikuttavan ihmisen tärkeyden. Kainulaisen työskentelyn tavoitteena oli paitsi taiteen ja taiteen tekemisen mahdollistaminen perhetukikeskuksen asiakkaille, myös kiireetön, myötätuntoinen läsnäolo lasten ja nuorten arjessa. Julkaisu on luonut pohjaa taiteilijan ja lastensuojelualan välisen yhteistyömallin vakiinnuttamiselle.

Kainulainen toteaa julkaisun loppusanoissa uskovansa taiteilijan ja yhteiskunnan väliseen yhteistyöhön: taiteilijat ovat luovia havainnoijia, joita aikamme työyhteisöt tarvitsevat.

Pekka Kainulainen (s. 1956) tunnetaan paitsi performanssitaiteilijana myös mm. metalliyhtye Amorphiksen sanoittajana. Kainulaisen vuonna 1978 alkanut taiteellinen tuotanto koostuu piirroksista, maalauksista, teksteistä, lauluista, videoista ja veistoksista. Lue lisää Kainulaisen tuotannosta (linkki).

Palkinnolla näkyvyyttä kuvataiteelle

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto on jakanut tunnustuspalkintoaan vuodesta 1993 alkaen lisätäkseen monimuotoisen kuvataiteen arvostusta ja näkyvyyttä (kts. palkinnon saajat vuodesta 1993 alkaen, linkki).

Tunnustuspalkinto myönnetään yhteisölle tai henkilölle tunnustuksena visuaalisen taiteen hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Palkintona myönnetään kuvanveistäjä Raimo Heinon suunnittelemaa professori, kuvanveistäjä Eero Hiirosen nimikkomitali.

Valinnan palkinnon saajasta tekee jäsenyhteisöjen ehdotusten perusteella liiton hallitus. Vuoden 2022 tunnustuspalkinnon saajaa ehdotti Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura ry.

Lisätietoa ja tiedustelut:
Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto ry
Toiminnanjohtaja Venla Styrman, venla.styrman@skjl.fi