SAAVUTETTAVUUDEN JA MONINAISUUDEN TARKISTUSLISTA AVUKSI NÄYTTELYTOIMINNAN KEHITTÄMISEEN

Kuva: Kristina Vasileva, Museoiden saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslista, Kulttuuria kaikille -palvelun julkaisuja 1/2021
Kuva: Kristina Vasileva, Museoiden saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslista, Kulttuuria kaikille -palvelun julkaisuja 1/2021

Innostaako tai ahdistaako saavutettavuudesta huolehtiminen? Luonnistuuko moninaisuusnäkökulmien ottaminen mukaan työnkuvaan? Miten edistää yhdenvertaisuutta?

Kulttuuria kaikille -palvelu on julkaissut Museoiden saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslistan (toim. Outi Salonlahti ja Sari Salovaara,Kulttuuria kaikille -palvelun julkaisuja 1/2021) avuksi museoiden arjen työhön. Museot voivat käyttää listaa saavutettavuuden ja moninaisuuden omatoimiseen arvioimiseen ja kehittämiseen. Tavoite on tehdä museoista mahdollisimman viihtyisiä ja merkityksellisiä paikkoja mahdollisimman monelle. Tarkistuslista on oivallinen työkalu myös muun näyttelytoiminnan ideoinnin tueksi. Listasta voi irrottaa osia ja muokata niitä omiin tarpeisiin, kuten näyttelysuunnitteluun, viestinnän kehittämiseen, muistilistaksi asiakaspalvelupisteeseen tai materiaaliksi perehdytyksiin.

Tarkistuslista on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla.

Tarkistuslistan julkaisija Kulttuuria kaikille -palvelu / Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry edistää osallistumiselle avoimia ja monenlaisia yleisöjä ja tekijöitä huomioivia kulttuuripalveluja. Se tarjoaa tietoa ja työkaluja kulttuuripalveluiden saavutettavuuden, moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen muun muassa museoalan työntekijöille.