SUOMEN TAITEILIJASEURALTA PÄIVITETYT TAIDEKILPAILUSÄÄNNÖT JA JULKISEN TAITEEN TILAUSMALLIEN OHJEISTUKSET

4728150808_8f73005882_o

Suomen Taiteilijaseura on vuonna 2019 käynnistänyt mittavan julkisen taiteen strategiaprosessin. Työn tavoitteena on lisätä julkisen taiteen tilaamisen hyviä käytäntöjä, palvella taiteen tilaajia entistä joustavammin sekä turvata taiteilijan asema tilausprosesseissa. Uudistustyössä kuultiin laajasti kentän toimijoita – taiteilijoita, tilaajia ja välittäjiä.

Sadan vuoden kuluessa muotoutuneet ja taiteilijayhteisön hyväksymät Suomen Taiteilijaseuran kilpailusäännöt ovat tarjonneet pohjan hyvin erilaisille taidekilpailuille. Kilpailusääntöjen on kuitenkin kehityttävä ajassa, minkä vuoksi sääntöjä päivitettiin osana seurassa läpikäytyä julkisen taiteen strategiatyötä. Jatkossa kilpailusääntöjä on kahdet: avoimen kilpailun säännöt ja kutsukilpailun säännöt. Portfoliohaku ja rinnakkainen luonnostilaus huomioiden säännöt ja ohjeistukset kattavat jatkossa neljä eri taiteen tilaamisen tapaa. Lisäksi Taiteilijaseuran kilpailuasiamies neuvoo julkisen taiteen tilaajaa läpi hankintaprosessin aina sopivan kilpailumuodon tai tilausmallin löytämisestä taiteilijavalinnan tekemiseen ja siitä tiedottamiseen.

Strategiatyöryhmään kuului vuonna 2019 liiton puheenjohtajan, kuvanveistäjä Minna Kangasmaan ohella kuvataiteilija Paavo Paunu, Suomen Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja Tiina Veräjänkorva sekä Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki ja kilpailuasiamies Aura Lehtonen.

Seuran edustajiston kokouksessa 15.6.2020 hyväksytyt avoimen kilpailun ja kutsukilpailun säännöt astuvat voimaan 1.7.2020. Uusiin kilpailusääntöihin sekä rinnakkaisen luonnostilauksen ja portfoliohaun päivitetyihin ohjeistuksiin voi tutustua Suomen Taiteilijaseuran verkkosivuilla.