TAITEILIJASEURA ESITTELYSSÄ: OULUN TAITEILIJASEURA RY

Kaikki Oulun Taiteilijaseuran näyttelytilat, taidelainaamo ja toimisto sijaitsevat samassa osoitteessa Oulun keskustassa, kulttuuritalo Valveen kupeessa. Kuva: Satu Alajoki
Kaikki Oulun Taiteilijaseuran näyttelytilat, taidelainaamo ja toimisto sijaitsevat samassa osoitteessa Oulun keskustassa, kulttuuritalo Valveen kupeessa. Kuva: Satu Alajoki
Kuvassa Johanna Pöykön (etuala) ja Eija Hirvosen teokset näyttelyssä 
Uppoaminen – voinko ottaa teltan mukaan? Kulttuuritalo Valveen Valvegalleriassa 2020.
Kuva: Satu Alajoki
Kuvassa Johanna Pöykön (etuala) ja Eija Hirvosen teokset näyttelyssä Uppoaminen – voinko ottaa teltan mukaan? Kulttuuritalo Valveen Valvegalleriassa 2020. Kuva: Satu Alajoki

Oulun Taiteilijaseura -63 ry. on Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa työskentelevien kuvataiteilijoiden ammattijärjestö. Seura edistää visuaalisen alan taiteilijoiden asemaa ja toimintamahdollisuuksia sekä tarjoaa jäsenilleen heidän ammatissaan tarvitsemia palveluja. Jäseniä on yli 180. Seura on kehittänyt alueensa kuvataidetta jo vuodesta 1963.

Oulun Taiteilijaseura tarjoaa jäsenilleen mm. näyttelymahdollisuuksia, teosvälityspalveluita ja alan tiedotus- ja asiantuntijapalveluita. Seuran näyttelytiloja ovat Galleria 5, ARTtila ja Pimento. Kaikki seuran näyttelytilat, Taidelainaamo ja -myymälä ARTo sekä toimisto sijaitsevat samassa osoitteessa Oulun keskustassa, viehättävässä keltaisessa puutalossa kulttuuritalo Valveen kupeessa. 

Seuran tavoitteena on vahvistaa asemaansa kuvataiteen aluekeskuksena ja monipuolistaa palvelutarjontaansa kuvataiteilijoille. Taiteilijoiden alueellisen tasa-arvon edistäminen on seuralle sydämen asia.

Oulu tavoittelee Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa vuodelle 2026. Kuvataide on vahvasti läsnä tulevissa suunnitelmissa. Tapahtumissa ja taideprojekteillaan taiteilijaseura tuo taidetta myös kaupunkitilaan ja -ympäristöihin.

Taidelainaamo ja -myymälä ARTo näyttäytyy yleisölle paikallisen ammattitaiteen näyteikkunana ja välittää seuran jäsenten teoksia asiakkaille. Valikoimissa on noin 800 teosta yli seitsemältäkymmeneltä alueen taiteilijalta. Vuonna 2021 ARTossa tulee täyteen 10 vuotta Oulun Taiteilijaseuran omistuksessa. Teosvälitys on kasvanut harppauksin viime vuosina ja sitä on kehitetty mm. opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa.  Seura järjestää vuosittain myös laajan Talo täynnä taidetta -taidemyyntinäyttelyn.

Galleria 5 profiloituu korkeatasoisen visuaalisen taiteen galleriana. Se on sijainnut nykyisellä paikallaan jo yli 20 vuotta. Gallerian näyttelyt valitaan ammattitaiteilijoille suunnatun näyttelyhaun perusteella kaksi kertaa vuodessa. Galleria 5 palvelee taiteilijoita valtakunnallisesti, tarjoten väylän taiteen esittämiselle Oulussa. Gallerian näyttelymaksuja alennettiin pari vuotta sitten Taiteen edistämiskeskukselta saadun lisätuen ansiosta.

ARTtila sijaitsee Taidelainaamo- ja myymälä ARTon yhteydessä. ARTtila profiloituu alueen ammattitaiteilijoiden myyntinäyttelytilana, joka tuo esille paikallista taidetta ja taiteilijoita kuukausittain vaihtuvissa näyttelyissä.

Vuoden 2021 alussa seura avasi uuden ympärivuotisen mediatila Pimenton, jossa esitellään erityisesti media-, valo- ja äänitaidetta.  Noin 4 m2 kokoinen ikkunaton huone on maalattu mustaksi ja varustettu media- ja äänitaiteelle soveltuvalla tekniikalla. Tilassa voi esitellä myös muuta erityisesti mustasta tilasta hyötyvää taidetta, kuten valotaidetta tai installaatioita. Uusi tila laajentaa taiteilijaseuran näyttelytarjontaa ja -palveluja visuaalisen alan taiteilijoille. Pimenton teokset ja näyttelyt valitaan avoimen, valtakunnallisen haun kautta.

OULUN TAITEILIJASEURA -63 RY

Jäsenmäärä: yli 180 (2020)
Perustamisvuosi: 1963

Galleria 5 & Pimento | ARTo taidelainaamo ja -myymälä
Hallituskatu 5, 90100 Oulu

Kotisivut
Taiteilijaseura Facebookissa
Galleria 5 & Pimento Facebookissa
ARTo taidelainaamo ja -myymälä Facebookissa
Instagram

Taiteilijaseura esittelyssä -juttusarja esittelee Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton jäsenjärjestöjä. Liiton jäsenistöön kuuluu kymmeniä vuosia toimineita, asemansa vakiinnuttaneita vahvoja ja aktiivisia yhdistyksiä. Mukana on myös useita nuoria yhdistyksiä, joiden toiminta-alue ja kulttuurinen merkitys kuvataiteen kentän aktiivisina ja kriittisinä uudistajina on huomattavasti jäsenmääräänsä suurempi. Taiteilijaseurojen toiminta on merkittävää niin alueellisen elinvoimaisuuden, paikallisen kulttuurielämän jatkuvuuden kuin kuvataiteen kentän uudistumisenkin kannalta. Tutustu muihin juttusarjan osiin täällä.