TAITEILIJASEURA ESITTELYSSÄ: SALON TAITEILIJASEURA RY

Salon Taiteilijaseuran Galleriassa Jaana Sarpaniemen näyttely "Feminine Touch", 2022. Kuva: Jaana Kähönen
Salon Taiteilijaseuran Galleriassa Jaana Sarpaniemen näyttely "Feminine Touch", 2022. Kuva: Jaana Kähönen
Salon Taiteilijaseuran Taidelainaamo, etualalla Oiva Gillstenin maalauksia. Kuva: Helena Hauta-aho
Salon Taiteilijaseuran Taidelainaamo, etualalla Oiva Gillstenin maalauksia. Kuva: Helena Hauta-aho

Salon Taiteilijaseura ry perustettiin vuonna 1968 kokoamaan yhteen Salon seudun ammattikuvataiteilijoita ja avartamaan yleisön taidetietämystä. Viidessäkymmenessä vuodessa seurasta on kasvanut yli 70 taiteen ammattilaisen yhteisö, joka järjestää vuosittain ryhmä- ja vuosinäyttelyjä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Seura on vuosien varrella ylläpitänyt useita näyttelytiloja - tuorein muutto tapahtui kesäkuussa 2022 Turuntien Bizarresta Tehdaskadun uusiin avariin tiloihin. Tehdaskadulla Taidelainaamo sai kumppanikseen Gallerian.

Salon Taiteilijaseuran historiaan on kuulunut yhdessä tekemistä ja oppimista. Taiteilijat ovat rakentaneet seurasta itselleen yhteisön, jossa vaihtaa kuulumisia, oppia uutta ja kehittää yhteisiä toimintamuotoja. Esiin nostettakoon erityisesti vanhan Veturitallin valtaus ja sen siivoaminen näyttelytoimintaa varten 1990-luvun alussa; tapahtuma käynnisti aikanaan Salon taidemuseo Veturitallin perustamisen.

Salon Taiteilijaseuran erityisalaa on jo runsaan 10 vuoden ajan ollut yhteisötaide. Taide tulee luo -hankkeet ovat vieneet taidetta laitosympäristöihin ja kiertävät taidenäyttelyt ovat saavuttaneet asukkaita ympäri Saloa kirjastoissa, kouluissa ja hoivakodeissa.

Uudet tilat taidelainaamolle ja gallerialle

Salon Taiteilijaseuran toiminta on vuonna 2022 kokenut suuria muutoksia, kun seura perusti keväällä uuden Taidelainaamon ja Gallerian Tehdaskadulle Salon vanhalle tehdasalueelle.

Galleriatilaa ja kumppanuusmalleja ehdittiin vuosien varrella kartoittaa aktiivisesti. Haasteeksi nousi kuitenkin tilojen valvonta, sillä seuran toiminta pohjautuu täysin vapaaehtoistyöhön. Toimiva taidelainaamo on kuitenkin elintärkeä seuran taiteilijoille myyntikanavana ja yleisöille saavutettavana taiteen hankintapaikkana.

Keväällä 2022 seuralle tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus solmia yhteistyö Kehystämö Frizin kanssa. Historiallisessa 1800-luvun rakennuksessa Tehdaskadulla sijaitsevat yhteiset tilat vaativat pintaremontin ja mm. taidegallerian laatuvaatimukset täyttävän valaistuksen järjestämisen. Seuran jäsenet osallistuivat aktiivisesti tilojen kunnostustalkoisiin.

Uusi kooltaan n. 90 m2 Galleria luo monipuoliset mahdollisuudet näyttelytoiminnalle. Galleriassa pääsee tutustumaan niin vierailevien taiteilijoiden kuin seuran jäsentenkin näyttelyihin. Neliöiltään samankokoisesta Taidelainaamosta voi lainata seuran jäsenten teoksia. Taidelainaamoon yleisö voi myös vain tutustumaan taiteilijoiden tuotantoon - Taidelainaamon näyttely elää jatkuvasti.

Salon Taiteilijaseuran tavoitteena on luoda Tehdaskadun tiloista toimiva ja inspiroiva taidekeskus. Tilat mahdollistavat uudella tavalla mm. seminaarien ja taidepajojen järjestämisen. Myös kauniilla pihalla voi kesäaikaan järjestää taidetapahtumia. Jokivarren alue on kokonaisuudessaan kehittyvä osa Salon kaupunkia.

SALON TAITEILIJASEURA RY

Jäsenmäärä: 72 (2022)
Perustamisvuosi: 1968

Salon Taiteilijaseuran Galleria ja Taidelainaamo
Tehdaskatu 18, 24100 Salo

Verkkosivut
Facebook

Taiteilijaseura esittelyssä -sarja esittelee Suomen Kuvataidejärjestöjen Liittoon kuuluvia taiteilijayhteisöjä. Liittoon kuuluu kymmeniä vuosia toimineita, asemansa vakiinnuttaneita vahvoja taiteilijaseuroja, mutta myös iältään nuorempia yhteisöjä, joiden merkitys alan aktiivisina ja kriittisinä uudistajina on suuri. Kuvataiteilijayhteisöjen toiminta alueillaan on merkittävää paikallisen kultttuurielämän elinvoimaisuuden ja jatkuvuuden takaajina. Tutustu muihin juttusarjan osiin täällä.